Saturday, June 25, 2011

Contoh-contoh teknik lakaran/lukisan yang boleh diaplikasi dalam folio.


Berikut adalah beberapa contoh-contoh teknik lukisan yang anda boleh aplikasi dalam folio. Ada banyak teknik melukis, contohnya teknik titik-titik, teknik garis silang atau ''çross-hatching'', guna warna air, teknik campuran dan sebagainya. Teknik-teknik melukis ini anda boleh rujuk dalam buku-buku rujukan seni dan internet.

Lukisan di bawah merupakan contoh-contoh lakaran yang dihasilkan...


Jika anda kurang mahir melukis, anda boleh melukis guna teknik lakaran menggunakan hanya garisan luar. Tak perlu kesan cahaya dan bayang. Caranya, anda hanya perlu tekap gambar yang anda inginkan ke atas kertas lukisan, kemudian ikutlah garisan tersebut dengan pen hitam (gel pen) atau bahan kering yang bersesuaian.


Lakaran di atas memerlukan anda mahir mewarna. Cikgu selalu galakkan pelajar menekap gambar (hitamkan dahulu belakang kertas yang ada gambar yang akan bertindak sebagai carbon paper). Teknik menekap tidak semestinya digunakan oleh pelajar tidak mahir melukis; pelajar yang berbakat melukis juga boleh jimatkan masa melukis dengan cara ini. Anda tak perlu lagi asyik memadam kesalahan jika kadar banding lukisan anda tak betul.Tetapi seelok-eloknya, haruslah mencuba melakar dan melukis tanpa menggunakan pemadam jika tersilap garisan supaya kita dapat melatih psikomoto dan lokomoto kita untuk lebih berhati-hati dan kuat...

Teknik mewarna untuk gambar di atas adalah teknik catan cat air. Guna banyak air semasa mewarna bahagian yang cerah. Tak perlu guna warna putih.Ini adalah lukisan mengikut skala. Kalau jawab soalan rekabentuk industri seperti mereka bentuk microwave, atau soalan pembungkusan ; perlu ada Lukisan Skala.

Lakaran ini pula adalah contoh lakaran perkembangan idea . anak panah berfungsi menunjukkan perubahan bentuk yang dicipta pelukis/pereka.


Lukisan Realistik diperlukan sebagai kajian terhadap subject matter (sumber idea/motif). Biasanya, anda guna gambar-gambar fotografi daripada majalah, internet atau ambil sendiri gambar guna kamera.

Anda pilihlah teknik yang sesuai dengan kemampuan melukis dan mewarna. Jika tak pandai mewarna, tak perlulah mewarna dalam folio kecuali Kajian Warna. Yang berbakat seni tu, tunjukkan kemampuan anda melukis/mewarna di dalam folio atau hasil untuk berkaya yang lain.

2 comments:

Nasihat Menasihati Itu Penting... So, Comment La Ape-ape saje...